Lupte în miezul zilei, încăierări cu pumni, picioare şi bâte. Pe scurt, astfel poate fi descrisă metoda prin care îşi împart teritoriul marii importatori de legume şi fructe, iar miza sunt sute de milioane de euro care nu mai ajung la stat, ci se duc în conturile unor filiere evazioniste.
Grupările îşi dispută supremaţia, iar autorităţile se lamentează că sunt covârşite numeric, se arată într-o anchetă a Ştirilor ProTV din cadrul Campaniei “Naşii Tarabelor”. Campania şi-a propus să facă o serie de dezvăluiri despre marii jucători dintr-un domeniu în care evaziunea fiscală totală este estimată la 2 miliarde de euro pe an.
În cel mai mare depozit de legume şi fructe din România, lupta pentru teritoriu dusă între grupări de afacerişti-importatori, originari din Turcia, este una dură. Astfel de indivizi care deţin controlul pe piaţa legumelor şi fructelor se află în atenţia organelor de control din România, însă îşi văd liniştiţi de afaceri.
Fostul şef al Poliţiei Române, avocatul Pavel Abraham, îl reprezintă pe turcul Gimy în faţa anchetatorilor. Gimy este acuzat că, prin intermediul a 11 firme cu administratori turci şi macedoneni, ar fi prejudiciat statul cu 5 milioane de euro. De când a intrat în vizorul politiştilor, afaceristul turc nu mai este de găsit.
Lui Gimy i se impută că ar fi omis să înregistreze în evidenţele contabile anumite activităţi comerciale pentru care s-ar fi sustras de la plata taxelor şi impozitelor către stat. Mai exact, el nu ar fi trecut în contabilitate toate activităţile comerciale desfăşurate.
Acuzatul Gimy are toate şansele să fie exonerat de vină: importurile au fost pe firmele altor persoane.
“N-au putut şi nu vor putea niciodata, după părerea mea, să probeze o legătura între cei în cauză”, consideră Pavel Abraham.
Schema de fraudare a statului folosită de evazionişti este dej