UDMR s-a abţinut la vot, dar a rămas în sală şi a asigurat cvorumul; adică participi la jaf, dar nu furi doar ţii lanterna.
Ştiau bine ce samavolnicie fac şi o dovedeşte chiar Victor Ponta. El s-a prefăcut că nu ştie ce se întâmplă marţi la Parlament, mulţumindu-se să declare doar că el a venit la Casa Poporului ca să prezinte rezultatele summit-ului de la Bruxelles. A repetat acest lucru de mai multe ori, inclusiv ieri, la începutul şedinţei de Guvern. Doar proştii şi fanaticii pot înghiţi această repetată delimitare de acţiunile din Parlament. Rămâne o facilă tentativă de a insulta inteligenţa celor care nu sunt nici proşti, nici fanatici.
Acum o săptămână scriam despre relaţia aproximativă pe care Victor Ponta o are cu legea, cu citirea şi cu înţelegerea ei. Nici prin cap nu-mi trecea atunci că această carenţă personală a premierului va deveni atât de rapid politică de stat. N-aş acorda prea multă atenţie bătăliei politice care a dus la debarcarea Robertei Anastase şi a lui Vasile Blaga deşi şi aici ar fi trebuit respectate legile şi regulamentele. Mă refer însă la cea mai vulnerabilă instituţie care a căzut sub asaltul parlamentar, victima sigură, măruntă, dar indispensabilă în aplicarea „planului": Avocatul Poporului.
N-a fost admiratorul niciunui om care a ocupat această funcţie. De la bun început a părut o instituţie copiată din Occident şi atât, iar titularii postului doar nişte sinecurişti adormiţi. Am cu atât mai puţine motive să-l simpatizez pe Gheorghe Iancu, autorul unei jalnice tentative de intimidare a Justiţiei în beneficiul colegului său de catedră, Adrian Năstase, cu câteva zile înainte de pronunţarea verdictului final. Însă modul în care a fost demis este înspăimântător de-a binelea. Cum bine observa Kelemen Hunor, acest om a fost declarat vinovat pentru că şi-a îndeplinit atribuţiile de serviciu: a sesizat Curtea Constituţi