Turiştii care trec pragul unei pensiuni din localitatea Sibiel, judeţul Sibiu, pot să doarmă în Muzeul Comunismului, o cabană decorată cu diverse obiecte care amintesc de vremurile dinainte de ’89.
Ca să ajungi la Sibiel, localitate aflată la aproximativ 20 de kilometri de Sibiu, trebuie să intri din drumul naţional 1 pe drumul judeţean 106, prin Orlat, după care sub ochii turistului dornic de linişte, de autentic şi de poveste încep să curgă peisaje de o frumuseţe copleşitoare.
Intrarea în sat este vegheată de muzeul de icoane pe sticlă, cea mai mare expoziţie de acest gen din Transilvania. Iar de-a lungul străzilor înguste, răsar în porţi margarete, localitatea fiind renumită pentru agroturism. În satul care numără aproximativ 350 de locuitori sunt peste 40 de pensiuni, Sibielul fiind, după Revoluţie, primul sat agroturistic din România.
Soţii Coldea, Sorin (54 de ani) şi Mioara (57 de ani), fac agroturism din 1996. Au ridicat în timp pensiunea cu opt camere şi două apartamente, afacere de familie, în care au investit în total aproximativ 4 miliarde de lei vechi. Nu au angajaţi, dar îi ajută fiicele lor, iar locul a ajuns extrem de cunoscut, fiind inclus în ghidul internaţional Lonely Planet, publicaţie care lucrează cu Discovery şi care le-a adus foarte mulţi turişti străini.
Plenare, congrese şi steaguri roşii
Dincolo de condiţiile bune şi peisajul de poveste, pensiunea familiei Coldea are o ofertă unică în ţară, care atrage ca un magnet turiştii străini. Într-o căbănuţă cochetă, aflată pe malul râului, Sorin Coldea, profesor de istorie la un liceu din oraşul Sălişte, a amenajat un mic „muzeu al comunismului".
Turiştii care se cazează aici, în marea lor majoritate străini, îşi petrec noaptea printre plenare, congrese, ziare vechi, discuri cu cântece patriotice, cărţi despre Stalin şi Ceauşescu, steaguri sa