Bucureştenii sunt împinşi de caniculă spre cure se răcoare, una dintre cele la îndemână fiind ştrandurile. O astfel de baie poate avea însă efecte neplăcute, arată analizele efectuate de specialişti.
Ştrandurile, piscinele, bazinele de înot şi complexurile sportive au devenit destinaţii răcoroase şi la îndemână căutate de bucureşteni în această perioadă. Aceştia le iau cu asalt pentru a face faţă caniculei, chiar şi în timpul săptămânii. Din acest motiv, toate facilităţile pentru îmbăiere sunt verificate, periodic, de către Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti, din iunie şi până în septembrie.
Până acum, au fost testate 13 unităţi, cinci dintre acestea fiind ştranduri, patru piscine, trei bazine de înot şi un complex sportiv. Probele de apă, 23 în total, au fost testate în Laboratorul de Diagnostic şi Investigare în Sănătate Publică Toxicologie.
Rezultatele arată că, din punct de vedere microbiologic, cinci dintre probele prelevate au fost necorespunzătoare. În apa din bazinele respective, s-au descoperit bacterii precum Pseudomonas Aeruginosa. Cantitatea de clor era necorespunzătoare la 19 probe de apă analizate, nouă dintre acestea având concentraţia sub limita admisă, iar 10, peste. Nici scăldatul gratuit nu este sigur pentru sănătate, analizele asupra apelor naturale de îmbăiere, recoltate pe traseul râului Colentina în şapte puncte, au avut valori necorespunzătoare.
Bacteriile descoperite în apa testată „sunt destul de agresive. Pe fondul unui sistem imunitar scăzut, persoanele care au zgârieturi pot face răni destul de grave, în contact cu acestea”, a explicat Viorica Gabrian, medic primar dermatolog. „Bacteriile apar în apă din materiile fecale, oamenii trebuie să fie curaţi înainte de a intra în piscină şi să nu îşi facă nevoile în apă, pentru ca ele să nu apară”, a adăugat ea. La persoanele cu imunita