Deputaţii puterii şi cei ai opoziţiei s-au luat la bătaie, şeful Parlamentului şi-a dat demisia, sute de oameni au ieşit să protesteze şi s-au ciocnit cu poliţia. Rada Supremă sau parlamentul ucrainean a adoptat aseară în lectură finală legea prin care limbile vorbite de minorităţile din Ucraina obţin statutul de limbă oficială regională.
Între cele 16 limbi ale minorităţilor se numără şi româna, însă miza mare a fost limba rusă, scrie „Adevărul Moldova”. Chiar dacă ucraineana rămâne limba oficială, rusa va fi declarată limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni.
Va fi folosită în documente oficiale inclusiv la Kiev, dar şi la Sevastopol, în Crimeea, locuită preponderent de etnici ruşi. Româna va putea fi folosită oficial la Cernăuţi, în timp ce moldoveneasca se transformă în limbă regională la Odesa.
Legea a declanşat patimi puternice. A apărut pe ordinea de zi fără a fi anunţată şi a declanşat bătăi între reprezentanţii puterii şi cei ai opoziţiei chiar în timp ce era votată. Mulţi nici nu au auzit ce lege a fost supusă la vot, deoarece parlamentarii care s-au luat la pumni au stricat microfoanele.
Şi, deşi existau o mulţime de amendamente, ele nu au mai fost dezbătute. Oricum, Partidul Regiunilor, formaţiunea preşedintelui Viktor Ianukovici, avea o majoritate solidă pentru a o adopta: 234 de deputaţi din totalul de 450.
Din acest motiv, preşedintele Parlamentului, Volodimir Litvin, şi adjunctul acestuia, Mykola Tomenko şi-au înaintat demisiile. Litvin, lider al Partidului Poporului, de opoziţie, şi-a exprimat indignarea faţă de faptul că nu a fost informat de lideri din cadrul Parlamentului că legea referitoare la limba rusă urma să fie supusă aprobării marţi, când el nici măcar nu era prezent în Legislativ. Liderul de la Kiev nu le-a acceptat încă demisiile şi i-a invitat formal la discuţii.
Ce valoare are însă legea? P