Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, denunţă "tentativele" Guvernului României de a exercita "presiuni" asupra Curţii Constituţionale şi de "a aduce atingere independenţei" acestei instituţii, relatează AFP.
"O Curte Constituţională care îşi ia rolul în serios ia, din când în când, decizii care nu convin majorităţii aflate la guvernare. Acest lucru trebuie acceptat de toate autorităţile statului şi nu ar trebui să fie în niciun caz un argument pentru justificarea ingerinţelor asupra independenţei Curţii", arată, într-un comunicat, preşedintele Comisiei Consiliului Europei pentru Democraţie prin Drept, italianul Gianni Buquicchio.
Preşedintele Comisiei de la Veneţia reaminteşte că independenţa şi inamovibilitatea judecătorilor Curţii Constituţionale sunt principii garantate de Articolul 145 al Constituţiei României.
Comisia de la Veneţia îndeamnă România să respecte în totalitate propria Constituţie şi standardele internaţionale privind independenţa justiţiei şi statul de drept.
Amintim, Guvernul a adoptat o ordonanţa de urgenţă prin care se stabileşte că judecătorii Curţii Constituţionale vor avea dreptul să se pronunţe doar asupra constituţionalităţii Regulamentelor Parlamentului, nu şi asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, plenului Senatului sau plenului celor două camere.
Ordonanţa de urgenţă are un singur articol.
Georgiana Iorgulescu, reprezentanta societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) spune la RFI că ordonanţa Guvernului “e legală la fel de mult cum a fost legală modificarea de acum câţiva ani.” Georgiana Iorgulescu, reprezentanta societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii.
Comisia de la Veneţia, organismul consultativ al Consiliului Europei, denunţă "tentativele" Guvernului României de a exercita "presiuni" asupra Curţii Constituţi