Căldura poate ucide, prin împingerea organismului uman dincolo de limitele sale. Persoanele în vârstă, copiii mici, persoanele bolnave sau supraponderale prezintă un risc mai mare în a deveni victime ale căldurii.
În condiţii normale, temperatura internă a corpului produce transpiraţia, care se evaporă şi răceşte corpul. Cu toate acestea, când vorbim de căldură extremă şi umiditate ridicată, evaporarea este mai lentă şi organismul trebuie să lucreze suplimentar, pentru a menţine o temperatură normală.
Persoanele în vârstă, copiii mici, persoanele bolnave sau supraponderale prezintă un risc mai mare în a deveni victime ale căldurii. Persoanele care locuiesc în zonele urbane sunt supuse unui risc mai mare, produs de efectele unui val de căldură prelungit. Atunci când aerul poluat se adaugă la temperaturile excesiv de mari, se poate produce o accentuare a problemelor de sănătate, în special pentru cei cu dificultăţi respiratorii.
În plus, asfaltul şi betonul păstrează căldura şi o eliberează treptat pe timp de noapte, ceea ce duce la temperaturi semnificativ mai mari în timpul nopţii, acest lucru purtând numele de "efectul insulei de căldură urbană".
Ce e de făcut în timpul temperaturilor ridicate?
· Reduceţi ritmul! Evitaţi activităţile fizice intense. Reduceţi, eliminaţi sau amânaţi aceste activităţi. Persoanele cu risc ridicat ar trebui să stea în locuri răcoroase. Odihniţi-vă îndeajuns pentru a permite "sistemului dvs. propriu de răcire" să lucreze. Dacă trebuie să faceţi activităţi intense, faceţi-le în cele mai răcoroase momente ale zilei, care sunt de regulă dimineaţa, între orele 04:00 şi 07:00.
· Evitaţi schimbările bruşte de temperatură! Duşul rece, imediat după ce aţi venit de la temperaturi foarte ridicate poate cauza hipotermie, în special pentru persoanele în vârstă sau foarte tinere.
· Curăţaţi fil