Ministerul Sănătăţii din Marea Britanie vrea să exploateze la maximum beneficiile tehnologiei, intenţionând să implementeze un sistem de medicină preventivă bazat pe aplicaţiile de pe telefoanele mobile, potrivit cotidianului Daily Mail.
Oficialii din cadrul Ministerului britanic al Sănătăţii au gândit un plan menit să genereze economii de milioane de lire sterline, bani care se cheltuiesc în prezent pe vizite inutile făcute la cabinetele medicale sau la spital. În cadrul proiectului, pacienţii vor fi îndemnaţi să utilizeze aplicaţii de pe telefoane mobile pentru a-şi monitoriza zilnic starea de sănătate. Femeile însărcinate, persoanele care suferă de diabet, care au probleme pulmonare şi afecţiuni cardiace vor fi sfătuite să îşi măsoare zilnic semnele vitale cu ajutorul aplicaţiilor mobile şi să trimită rezultatele printr-un SMS, către o bază de date computerizată centralizată. Rezultatele trimise vor fi analizate în timp real, iar în câteva minute pacienţii vor primi un răspuns cu sfaturi referitoare la tratamentul medicamentos sau măsurile care trebuie luate. În cazul în care se vor constata valori anormale ale unora dintre aceste măsurători, pacienţii vor fi sfătuiţi, tot prin SMS, să se prezinte imediat la doctor.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii sunt de părere că un astfel de sistem nu doar va genera economii, ci şi îi va ţine mereu în alertă pe oamenii cu probleme de sănătate. Urmărindu-şi periodic semnele vitale şi situaţia sănătăţii, pacienţii vor fi expuşi unui risc mai mic de a suferi o deteriorare bruscă a sănătăţii şi deci de a apela la serviciile medicale de urgenţă.
Nu toţi medicii sunt de acord
Pe de altă parte, există şi voci din comunitatea medicală care susţin că ar fi o mare greşeală ca ministerul să le impună bolnavilor folosirea acestui sistem, interzicând alternativele. Alţii sunt de părere că repreze