O primă bătălie a fost câştigată în urma campaniei Jurnalului Naţional, de susţinere a demersurilor iniţiate de Asociaţia Henri Coandă, pentru recuperarea, restaurarea şi revalorificarea patrimoniului moştenit de România de la marele savant român: Guvernul Ponta a decis, azi, printr-o hotărâre specială, trecerea parterului Casei Coandă din proprietatea privată a statului în proprietatea publică a statului şi din administrarea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS), în administrarea Ministerului Culturii şi Patrimoniului Naţional (MCPN), în scopul reînfiinţării Muzeului Naţional Henri Coandă.
Mulţumiri
Se cuvin mulţumiri speciale pentru această încununare a campaniei noastre, demarată cu ediţia din 20 mai (online) / 21 mai (print), fostului ministrul al Culturii, Mircea Diaconu, actualului ministru Puiu Haşotti, secretarului general al Guvernului, Ion Moraru, precum şi subordonaţilor acestora care şi-au dat silinţa pentru ca reînfiinţarea Muzeului Coandă să devină fapt, acum.
Dacă domnul Diaconu s-a implicat deschis şi a onorat invitaţia Jurnalului Naţional şi a Asociaţiei Henri Coandă de a prezida conferinţa pe care am organizat-o în scopul determinării celei mai rapide şi eficiente căi de recuperare a patrimoniului Coandă, iar domnul Haşotti şi-a respectat angajamentul de a continua proiectul propus de predecesorul său, domnul Moraru a preferat să acţioneze, ferm, „din umbră”. Contribuţia domniei sale a fost, însă, decisivă.
Iată de ce.
Parterul Casei Coandă era, până la adoptarea Hotărârii de azi, în administrarea RAAPPS. Aceeaşi instituţie care a cedat, fără luptă, etajul Casei Coandă mandatarului Academiei Române, care l-a vândut mai apoi, cu fals în acte, persoanei care a cumpărat drepturile litigioase de la Academie.
La demersurile Asociaţiei Henri Coandă, Ministerului Culturii şi Prim