Dupa suspendarea lui Traian Basescu de catre Parlament, Crin Antonescu va prelua interimatul, in calitate de presedinte al Senatului. Conform Constitutiei, el va putea sa il gratieze pe Adrian Nastase si sa schimbe seful DNA si procurorul general.
In articolul 98 din Constitutia Romaniei, se precizeaza:
(1) Daca functia de Presedinte devine vacanta ori daca Presedintele este suspendat din functie sau daca se afla in imposibilitate temporara de a-si exercita atributiile, interimatul se asigura, in ordine, de presedintele Senatului sau de presedintele Camerei Deputatilor.
(2) Atributiile prevazute la articolele 88-90 nu pot fi exercitate pe durata interimatului functiei prezidentiale.
Prin urmare, in Constitutie se precizeaza clar ca viitorul presedinte interimar nu va putea sa adreseze Parlamentului mesaje cu privire la principalele probleme politice ale natiunii, nu va putea sa dizolve Parlamentul si nici sa ceara poporului sa-si exprime, prin referendum, vointa cu privire la probleme de interes national.
In schimb, va putea sa exercite toate celelalte atributii ale presedintelui ales al Romaniei, cum ar fi acordarea de gratieri individuale, si din oficiu, nu doar la cerere, conform Legii 546/2002.
De altfel, au existat analisti care au si explicat graba cu care USL incalca prevederile legale si constiutionale incercand sa urgenteze demiterea lui Traian Basescu tocmai prin necesitatea de a-l salva pe Adrian Nastase din inchisoare.
Conform legii, presedintele nu trebuie sa isi justifice decizia, decretul de gratiere trebuind sa contina doar datele de identificare ale persoanei condamnate, elementele de identificare a hotararii judecatoresti de condamnare, pedeapsa aplicata de instanta, care face obiectul gratierii, si modalitatea gratierii - totala sau partiala.
Crin Antone