Cursul de referinţă a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în care BNR a intervenit indirect prin vânzări de euro pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România.
Paritatea afişată este cu 0,53 bani peste precedentul record, de 4,4662 lei/euro, înregistrat la 24 mai.
Totodată, cursul este în creştere cu 2,1 bani faţă de rata publicată marţi, de 4,4505 lei/euro.
Deprecierea leului în raport cu euro a influenţat şi paritatea oficială leu/franc elveţian, care a urcat cu 1,93 bani, de la 3,7043 lei/franc, la 3,7236 lei/franc.
Referinţa leu/franc elveţian a atins, astfel, cel mai ridicat nivel din ultimele zece luni. O rată oficială mai ridicată a fost înregistrată la 5 septembrie 2011, când francul a fost la 3,8133 lei.
Pe 6 septembrie, cursul leu/franc eleveţian a scăzut semnificativ, influenţat de anunţul băncii centrale a Elveţiei privind stabilirea unei ţinte a cursului de schimb la minimum 1,2 franci/euro, iar de atunci paritatea leu/franc elveţian nu a mai depăşit 3,72 unităţi.
Leul s-a depreciat miercuri şi în raport cu dolarul, astfel că rata de referinţă pentru dolar a avansat cu 1,95 bani, la 3,5542 lei/dolar, de la nivelul din ziua precedentă, de 3,5347 lei/dolar.
Cursurile de referinţă leu/dolar şi leu/franc sunt calculate de Banca Naţională a României (BNR) în funcţie de paritatea leu/euro şi ratele de schimb euro/dolar şi euro/franc.
Cursul a început să crească încet încă din a doua parte a zilei de marţi, ca urmare a tensiunilor politice dintre PDL şi USL. USL a reuşit marţi demiterea preşedinţilor ambelor Camere ale Parlamentului, precum şi a Avocatului Poporului.