"România, situaţie îngrijorătoare după o ofensivă a majorităţii aflate la putere", titrează Agenţia France-Presse, prezentând situaţia politică de la Bucureşti, aşa cum, de altfel, o fac nenumărate agenţii de presă şi publicaţii occidentale, care scriu despre "ameninţarea democraţiei şi statului de drept în România”. "Noua coaliţie de centru-stânga aflată la putere în România a lansat marţi o ofensivă în războiul împotriva preşedintelui de centru-dreapta, destituindu-l, printr-un vot-surpriză şi contestat, pe preşedintele Senatului, în ceea ce opoziţia a catalogat drept o lovitură de stat", scrie France-Presse. "Înlocuirea-surpriză a preşedinţilor democrat-liberali ai celor două Camere constituie un prim pas dintr-un plan al USL, la putere de la începutul lunii mai, pentru a obţine destituirea preşedintelui Traian Băsescu în zilele următoare”, potrivit analiştilor citaţi de AFP, care citează presa română, potrivit căreia la Bucureşti a avut loc un "Blitzkrieg” pentru a se putea controla instituţiile aflate încă în mâna opoziţiei. "Ca urmare a migrării senatorilor şi deputaţilor, USL a devenit majoritară în Parlament înaintea alegerilor prevăzute pentru toamnă”, scrie AFP.
Evenimentele politice de la Bucureşti sunt comentate şi de Reuters, care notează că "disputele politice au paralizat, efectiv, procesul decizional, conducând la întârzierea reformelor importante convenite în cadrul acordului de asistenţă financiară încheiat cu FMI".
Deutsche Welle plusează, şi compară situaţia de la Bucureşti cu dictatura din Belarus şi cu Germania nazistă, probabil inspirat de comentariile unui a dintre analiştii de la Bucureşti, într-un articol intitulat "Noaptea democraţiei, ceaţa raţiunii”. Articolul critică dur suspendarea liderilor Camerelor parlamentare şi încercările de imixtiune în activitatea unor instituţii precum Curtea Constituţională.
S