Comerţul cu amănuntul - cel mai important indicator al consumului populaţiei - a adus semnale încurajatoare în acest an, ajungând în luna mai la o creştere de 5,6% faţă aceeaşi perioadă a anului trecut.
În condiţiile în care exporturile nu vor mai putea ajuta economia ca în anii trecuţi din cauza problemelor cu care se confruntă zona euro - principala piaţă de desfacere pentru produsele româneşti - consumul este şansa pentru ca PIB-ul României să rămână în teritoriul pozitiv în acest an.
Graţie dinamicii pozitive a comerţului, dar şi a contribuţiei agriculturii şi construcţiilor, în al doilea trimestru ar urma să se înregistreze cea mai mare creştere economică din acest an, după cum indică analiştii.
În a doua parte a anului s-ar putea să se vadă în comerţul retail şi salariile majorate ale bugetarilor, în cazul în care banii nu se vor duce pe ratele restante sau în economisire. Majorarea salariilor bugetarilor a fost operată într-o primă fază cu 8% din luna iunie.
Comerţul a revenit în teritoriul pozitiv în ultimul trimestru al anului trecut, după aproape doi ani de declin, şi de atunci a înregistrat creşteri neîntrerupte.
Luna ianuarie a adus un plus al cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul de aproape 10%, faţă de aceeaşi lună din 2011. Însă, în februarie, entuziasmul s-a mai domolit, creşterea fiind de 3%, ca şi în martie. Acest indicator a rămas totuşi pentru a opta lună consecutivă pe creştere, iar ritmul a accelerat în luna mai.
În primele cinci luni ale anului cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cu excepţia vânzărilor de autovehicule şi motociclete, a crescut faţă de aceeaşi perioadă din 2011 atât ca serie brută, cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi sezonalitate, cu 4,1%, respectiv cu 4,6%.
Retailerii vorbesc de o creştere a numărului de clienţi şi a numărului de vizit