"Reacţia comisarului european pentru Justiţie, Viviane Reding, faţă de situaţia din România nu este o poziţie oficială. Astfel de chestiuni puse pe Twitter pot fi o reacţie uneori grăbită. Bineînţeles că suntem atenţi la aceste reacţii. Vom discuta cu toţi actorii europeni implicaţi, pentru că nu este de datoria lor să intervină în dispute politice esenţialmente interne. Nu s-a pus niciodată problema desfiinţării Curţii Constituţionale sau a revocării unor judecători". Aceste declaraţii au fost făcute într-un interviu la RFI de ministrul Justiţiei, vicepreşedintele PSD, Titus Corlăţean.
Ministrul Justiţiei, Titus Corlăţean, nu exclude declanşarea procedurii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu: "S-a ajuns la o situaţie în care instituţiile statului practic funcţionează cu greu, s-a ajuns la situaţii de blocaj în acest război politic a cărui sursă e până la urmă cunoscută. Această ambiţie a preşedintelui de a fi singurul, subliniez, singurul reprezentant la Consiliul European a generat nişte reacţii, atacuri, blocaje politice între instituţii, atacuri la legislaţiile pe care Parlamentul le-a adoptat. Trebuia găsită şi trebuie găsită o ieşire din această situaţie de blocaj. Dacă se va ajunge la suspendarea preşedintelui sau nu, eu încă mai sper la o soluţie de dialog politic şi de înţelepciune la Cotroceni (...). Dacă nu se va ajunge la această înţelepciune, vom vedea ce va decide Parlamentul. Nu este de exclus o astfel de ipoteză de lucru, pe care aţi menţionat-o".
Corlăţean, "surprins" de reacţia Curţii Constituţionale
Magistraţii Curţii Constituţionale au trimis o scrisoare Comisiei de la Veneţia, în care se vorbeşte despre "măsurile ce se preconizează şi prin care se încalcă în mod flagrant Constituţia, normele democratice şi principiile statului de drept, cu consecinţe grave, prin precedentul care se creează şi prin deprec