Parlamentul European a votat clar impoitriva controversatei legi ACTA miercuri, numarul voturilor impotriva fiind de peste zece ori mai mare fata de cele pentru. Controversatul acord de lupta impotriva pirateriei online ACTA a scos oamenii in strada la inceput de an si o parte dintre cele 22 de tari care semnasera tratatul initial au refuzat ratificarea din cauza criticilor. Totusi, CE nu renunta total la ACTA si asteapta de la CJUE un raspuns care sa spuna daca acest tratat incalca legislatia europeana.
Miercuri, in plenul Parlamentului European s-a exprimat votul in privinta ACTA, iar 478 de deputati au votat pentru respingere, 39 au votat impotriva respingerii si 165 s-au abtinut. In aceste conditii tratatul nu mai intra in vigoare.
Chiar daca Parlamentul European a respins ACTA, Comisia Europeana a anuntat ca mentine trimiterea acestuia la Curtea Europeana de Justitie, de unde se asteapta un punct de vedere daca tratatul incalca legislatia europeana. Comisia Europeana nu va scoate problematica ACTA de pe agenda sa.
Suporterii ACTA spuneau ca e nevoie de acest tratat pentru a se uniformiza legile ce protejeaza drepturile de proprietate intelectuala. Numerosii oponenti spuneau ca va duce la cenzura si la disparitia oricarei intimitati online.
22 de state UE, inclusiv Romania, au semnat pe 26 ianuarie ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) un acord multilateral care propune o serie de standarde internationale pentru aplicarea drepturilor de proprietate intelectuala. Acordul a fost negociat la nivel global intre mai multe tari europene, SUA, Australia, Coreea de Sud si Noua Zeelanda, printre altele. Tratatul nu se refera doar la pirateria online, cum e cazul SOPA, ci acopera si comertul cu produse contrafacute. Multe organizatii au criticat intens acordul, motivand ca internetul va fi cenzurat, iar userii nu vor mai a