Cursul de referinţă a urcat la 4,4715 lei/euro şi a atins un nou maxim istoric, într-o piaţă în care BNR a intervenit indirect, prin vânzări de euro, pentru a încetini deprecierea leului, cauzată de ordine de cumpărare plasate de jucători străini pe fondul tensiunilor politice din România, scrie Mediafax.
Evenimentele politice de marţi când coaliţia aflată a guvernare i-a demis pe preşedinţii ambelor camere din Parlament precum şi pe Avocatul Poporului au fost catalogate de analiştii Erste Group, prezentă în românia prin BCR, cea mai mare bancă locală după active, drept "acţiuni fără precedent, la limita legii".
Florin Georgescu, ministru de Finanţe şi fost prim-viceguvernator, a declarat miercuri că evoluţia cursului leu/euro nu este o consecinţă a situaţiei economice sau politice interne ci a "factorilor conjuncturali externi".
"Din punct de vedere economic am realizat toţi parametrii privind defitul bugetar şi cheltuielile publice", a subliniat Georgescu.
Şerbănescu: Cu o devalorizare de 10% bugetul se face perfect, fără nicio problemă şi în aplauzele FMI
Deprecierea leului în raport cu euro este o revenire la normalitate, moneda naţională fiind supraevaluată, susţine Ilie Şerbănescu, analist economic şi fost ministru al Reformei în cabinetul Ciorbea.
"După părerea mea ceea ce se întâmplă este o chestiune de normalitate care trebuia să se întâmple de acum trei ani. De trei ani leul este supraevaluat din cauza comenzii externe care a fost şi care acum nu mai este", a declarat Şerbănescu pentru gândul.
În opinia sa, în urmă cu trei ani, România a fost nevoită să "arunce ajustarea asupra politicii fiscal-bugetare", fără a se folosi de curs. "România nu avea să devalorizeze moneda pentru a lupta. Dacă ar fi făcut asta ar fi plătit toţi, inclusiv cei care creaseră această situaţie. Ajustările erau obligatorii, aşa că au p