USL a deschis drumul suspen-dării lui Traian Băsescu, iar Crin Antonescu a fost uns şef al Senatului şi poate deveni, în caz că operaţiunea USL va reuşi, preşedintele interimar al României. În plan internaţional, reacţiile sunt însă negative.
Crin Antonescu este de ieri noul preşe-dinte al Senatului, după ce Vasile Blaga a fost revocat din funcţie printr-o opera-ţiune-fulger a parlamentarilor liberali şi social-democraţi, consfinţind astfel demararea de către USL a operaţiunii de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu. Operaţiune care are în vedere înlăturarea, în prealabil, a mai multor obstacole ce ar putea crea neplăceri pe parcurs. Ziua a debutat însă cu schimbarea Avocatului Poporului, Gheorghe Iancu, şi înlocuirea acestuia cu social-democratul Valer Dorneanu. După înlocuirea lui Blaga cu Crin Antonescu, urmează înlocuirea Robertei Anastase cu Valeriu Zgonea.
USL foloseşte argumentul „CCR"
Interesant pentru actualul context este că parlamentarii PSD şi PNL fac trimitere în cererea de revocare a lui Vasile Blaga la derapaje repetate ale acestuia de la unele decizii ale Curţii Constituţionale din 1992 până în prezent. În timp ce Curtea este acuzată zilnic de liderii USL pe motiv de politizare, iar premierul Victor Ponta şi-a permis recent, printr-un gest fără precedent, să încalce o decizie a acestei instanţe supreme, parlamentarii USL i-au reproşat ieri lui Blaga faptul că a ignorat tocmai Curtea Constituţională: „(...) De asemenea, prin aceeaşi jurisprudenţă, Curtea Constituţională consideră că statutul preşedintelui Senatului, distinct de statutul celorlalţi membri ai Biroului Permanent, implică un plus de exigenţă în ceea ce priveşte actele care privesc acest statut, iar posibilitatea unui partid politic de a dispune în mod exclusiv, şi în orice condiţii, cu privire la această instituţie, pe tot parcursul mandatului unei Camere a Parlame