Parlamentul de la Kiev a adoptat aseară, în lectură finală, controversata lege prin care 16 limbi vorbite de minorităţile naţionale obţin statut de limbi regionale. Astfel, româna va putea fi folosită în actele oficiale la Cernăuţi, iar „moldoveneasca" - la Odesa.
Limba oficială rămâne ucraineana, însă rusa a fost declarată limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni ale Ucrainei, inclusiv la Kiev şi Sevastopol, ceea ce a stârnit protestele naţionaliştilor.
Legea privind funcţionarea limbilor în stat a fost adoptată în a doua lectură ieri seară, într-o şedinţă furtunoasă a Radei Supreme de la Kiev. Proiectul a fost anunţat brusc pe ordinea de zi şi a fost votat în timpul unei încăierări dintre deputaţii puterii şi opoziţiei. Mulţi nici nu au auzit ce lege a fost supusă la vot, deoarece parlamentarii care s-au luat la pumni au stricat microfoanele.
Opoziţia a acuzat încălcări de procedură, iar câţiva deputaţi au anunţat că intră în greva foamei. Împreună cu câteva sute de susţinători, ei au blocat astăzi intrarea în Casa Ucrainei, unde preşedintele Viktor Ianukovici urma să susţină o conferinţă de presă, care a fost anulată în ultimul moment. Zona a fost încercuită de peste o mie de poliţişti, care au folosit inclusiv gaze lacrimogene pentru a dispersa mulţimea.
Protestatarii susţin că noua lege are drept scop păstrarea Ucrainei în sfera de influenţă a Rusiei, prin diluarea identităţii naţionale a ucrainenilor. De cealaltă parte, reprezentanţii Partidului Regiunilor (condus de Ianukovici), care au iniţiat-o, spun că ea va face mai uşoară viaţa milioanelor de rusofoni din ţară. Pentru a intra în vigoare, legea urmează să fie promulgată de şeful statului.
Româna și moldoveneasca, două limbi diferite în Ucraina
Replica senatorului Viorel Badea la decizia Kievului: „Peste tot în lume există o singură li