Zece ONG-uri au trimis un apel către mai mulţi oficiali ai Comisiei Europene în care -şi exprimă îngrijorarea că ultimele acţiuni ale Puterii ar putea afecta independenţa instituţiilor şi separarea puterilor în stat. Considerând că aceste acţiuni sunt mai grave decât cele ale lui Viktor Orban, asociaţiile cer măsuri similare celor luate împotriva Ungariei.
Semnatarii sunt de părerea că ultimele acţiuni ale USL sunt mai grave decât cele ale regimului Victor Orban, în Ungaria, care au fost sancţionate dur de către Comisia Europeană, aşa încât se cer măsuri similare în cazul Guvernului USL.
Organizaţiile solicită Comsiei Europene să ceară Puterii soparea atacurilor asupra statului de drept şi a instituţiilor statului.
De asemenea, Comisia Europeană ar putea lua în considerare declanşarea procedurii de infringement împotriva României, pe baza art. 47 din Carta Drepturilor Fundamentale a Uniunii Europene - Dreptul la o cale de atac eficientă şi la un proces echitabil.
De asemenea, cele 10 ONG-uri cer continuarea monitorizării pe Justiţie (MCV), deoarece acesta un instrument eficient pentru conservarea democraţiei în România.
În scrisoare sunt amintite toate acţiunile din ultimele zile ale Puterii, inclusiv declaraţia senatorului Crin Antonescu, cel acre spunea că vor fi schimbate acele instituţii care obstrucţionează guvernarea USL.
Mai este amintit cazul celor doi deputaţi care au fost declaraţi în stare de incompatibilitate de către instanţa Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), dar al căror mandat nu încetează, deocamdată, pentru că membrii Comisiei juridice din Camera Deputaţilor au votat împotriva acestei măsuri, adică pentru ignorarea unei sentinţe jduecătoreşti.
Sunt detaliate şi intervenţiile ministrului de Interne, Ioan Rus, şi modul în care Poliţia a împiedicat aplicarea unui mandat de executar