Schimbarile din Parlamentul Romaniei si, mai ales, modul in care acestea au fost facute, au creat o imagine proasta, de instabilitate, in afara tarii, lucru ce ar putea afecta economia, potrivit oamenilor de afaceri.
Presedintii celor doua Camere din Parlament, Vasile Blaga si Roberta Anastase, au fost revocati si inlocuiti, marti, cu Crin Antonescu, respectiv Valeriu Zgonea. De asemenea, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a fost schimbat cu Valer Dorneanu.
Presa straina a criticat dur modul in care s-au realizat inlocuirile, comparand aceste schimbari cu cele facute de nazisti sau de Stalin.
Pe plan intern, Blocul National Sindical (BNS) a cerut atat presedintelui Romaniei, Traian Basescu, precum si partidelor politice si membrilor Parlamentului sa inceteze lupta pentru putere, deoarece pune in pericol democratia si stabilitatea economica si sociala.
"Este inadmisibila lipsa de preocupare a decidentilor politici fata de problemele si prioritatile Romaniei reale: relansarea economica, asigurarea unor servicii de baza decente (acces la servicii de sanatate de calitate sau acces la educatie de calitate) cresterea nivelului de trai, cresterea gradului de ocupare si reducerea somajului, protejarea categoriilor vulnerabile (pensionari, tineri, persoane cu dizabilitati) si multe, multe altele pe care partenerii sociali si organizatiile societatii civile le aduc in zadar in atentia politicienilor si guvernantilor", se arata intr-un comunicat al BNS.
Leonard Orban, despre revocari: Nu putem evalua care vor fi reactiile europene
De asemenea, se arata ca "luptele din jungla politica alunga investitorii" si afecteaza credibilitatea Romaniei in raport cu institutiile financiare si bancare internationale.
Parerile oamenilor de afaceri chestionati de Ziare.com sunt, totusi, impartite. In timp ce un