Arheologul băcăuan Lăcrămioara Istina se poate mândri cu peste 300 de obiecte descoperite în situl de la Fulgeriș.
Podoabe vestimentare, amfore, o tolbă cu 80 de săgeți, oale de lut, fructiere, statuete și tot felul de obiecte care aparțin Culturii Cucuteni și au o vechime de peste 5.000 de ani au fost scoase la lumină de către Lăcrămioara Istina, care este, pe lângă un pasionat arheolog de teren și director al Complexului Muzeal "Iulian Antonescu" din Bacău.
An de an, în plină vară, Istina ia la analizat centimetru cu centimetru situl argeologic de la Fulgeriș, din comuna băcăuană Pâncești. Nopțile și le petrece departe de casă, prin internate vechi și dezafectate, pe saltele prăfuite de timp, sau pe la gazde.
Vorbește cu patimă despre arheologie și afirmă cu convingere că niciodată nu ar renunța la meseria ei. Deși este director al Complexului Muzeal, Istina se simte în largul ei doar în mijlocul naturii cu hârlețul și măturica de arheolog în mână.
Statuetă unică în România
Cea mai de valoare descoperire a ei este o jumătate dintr-o statuetă feminină, pe care a scos-o la lumină în anul 2005, tot la Fulgeriș. Fiind responsabil științific de șantier încă din anul 2003, Istina a făcut munca de arheolog fie alături de studenți de la Facultatea de Istorie din Bacău, fie, pur și simplu cu oamenii din sat. "Era o bucată dintr-o statuetă feminină și am căutat mult și cealaltă bucată care lipsea. Nu am dat de ea cu niciun chip însă există posibilitatea ca statueta să fi fost spartă intenționat, în scopuri rituale", a afirmat Istina.
Ea a mai explicat că în Cultura Cucuteni există trei tipuri de modele a statuetelor: nedecorate, cu incizii sau pictate. Inciziile sunt făcute în lut moale cu un împungător de os sau cu un bețișor. În cazul bucății de statuetă descoperită la Fulgeriș combinația decorațiunii este unică, deoarece se îmbină și inc