Parlamentul ar putea da vineri votul pentru suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu. Documentul ar urma să fie citit şi dezbătut joi în plenul reunit, potrivit unor surse parlamentare. Referendumul pentru demitere urmează să fie organizat în cel mult două săptămâni.
La şedinţa de joi a Parlamentului în care se va citi şi dezbate cererea de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, urmează a fi invitat şi şeful statului.
După dezbatere, documentul va fi trimis la Curtea Constituţională, care va trebui să dea un aviz în 24 de ore. Judecătorii Curţii Constituţionale nu se mai pot opune însă procedurii de suspendare a lui Traian Băsescu, după ce Guvernul a decis prin Ordonanţă de Urgenţă, că avizul CC asupra hotărârilor Parlamentului este unul consultativ, au declarat agenţiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit Constituţiei, dacă propunerea de suspendare din funcţie este aprobată, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui.
Reacţia PDL
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat că democrat-liberalii nu au discutat cu Traian Băsescu, menţionând însă că "în funcţie de paşii care vor urma", membrii formaţiunii îşi vor corela acţiunile cu cele ale preşedintelui.
Fostul lider al PDL, Emil Boc, spune că acţiunile USL reprezintă "un atac barbar şi nemaiîntâlnit la adresa democraţiei".
Prim-vicepreşedintele Cristian Preda afirmă pentru MEDIAFAX că decizia USL de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este cauzată de decizia în procesul lui Adrian Năstase: "Cauza suspendării este decizia din procesul lui Adrian Năstase. Întotdeauna, problema USL cu Traian Băsescu a fost aceea că a lăsat justiţia liberă şi a refuzat să protejeze adversari sau aliaţi".
Vicepreşedintele PDL, Traian Igaş, spune că reprezentanţii USL "vor forţa" şi suspendarea pre