La vremuri de arşiţă, temperaturile în Peştera Valea Cetăţii din Râşnov sunt cu cel puţin 20 de grade mai mici faţă de cele de-afară, astfel ca mulţi localnici şi turişti trec pragul peşterii în aceste zile. Unde mai pui că, în afara confortului termic, peştera oferă frumuseţi nemaivăzute prin preajmă.
Ieri, la orele prânzului în Braşov, s-au înregistrat 34 de grade Celsius. O temperatură nu foarte uşor de suportat. Pentru a scăpa de zăpuşeala din oraş şi de betoanele încinse, o „soluţie culturală” este Peştera Valea Cetăţii din Râşnov, unde temperaturile sunt cu peste 20 de grade mai mici. „Este căutată peştera în această perioadă a anului. Mai ales vara, mulţi turişti vin să se mai răcorească, dar fac şi o excursie. Mulţi oameni vin să viziteze puncte naturale ca şi această peşteră, Cetatea Râşnov, Branul. Înăuntru sunt între 8 şi 12 grade, de obicei vara tinde să fie spre 8 grade, iar iarna urcă spre 12 grade, cu o umiditate de 93% în aer”, a precizat Ana-Maria Manta, ghid turistic.
Peştera nu duce defel lipsă de turişti. Mai ales de când a început arşiţa. Zilnic, zeci de români vin să admire frumuseţile din interior, dar şi pentru a se bucura de răcoare. „Suntem în concediu şi venim din Dolj. E mult mai răcoare aici, ba chiar am fugit de căldura din sud”, a declarat o turistă. „Mi s-a părut minunată, pentru că nu am mai fost de mulţi ani într-o peşteră în România şi mi-a părut bine că am avut şansa să intru sub pământ. Venim de departe de la multe, multe grade, şi aici a fost ceva deosebit. Venim de la 51 de grade, din golful Persic, facem o vacanţă în România”, a apreciat o româncă plecată peste mări şi ţări. Nici străinii nu rămân indiferenţi la comorile descoperite în interiorul peşterii. „A fost foarte bine, extraordinară peşteră. Chiar dacă a fost cam răcoare pentru noi, totuşi ne bucurăm că am ajuns să o vizităm, pentru că venim tocmai d