Odata cu folosirea intensa telefoanelor mobile, a aparut in discutie o noua sursa de poluare si anume cea reprezentata de campurile electromagnetice.
Nu numai telefoanele mobile, ci toate aparatele moderne care ne fac viata mai usoara sunt responsabile de tesatura tot mai densa de unde electromagnetice care ne inconjoara, denumita "electrosmog", prin prisma potentialului efect daunator asupra sanatatii. In ciuda acuzatiilor tot mai frecvente ca acest electrosmog este responsabil de numeroase rele, adevarul este ca la ora actuala sunt putine date care sa probeze prejudiciile aduse sanatatii umane, aflam din Passeportsante.
Sunt undele electromagnetice cancerigene?
La ora actuala, Centrul de cercetari asupra cancerului (CIRC), care tine de OMS, a inclus utilizarea telefoanelor mobile, precum si a telefoanelor fara fir, in categoria produselor "posibil cancerigene pentru om". Numeroase studii sunt inca in derulare, iar oamenii de stiinta nu au reusit sa stabileasca o legatura clara intre acestea si eventualele boli, motivul principal fiind perioada inca mica de expunere.
Daca despre tutun s-a dovedit ca antreneaza aparitia cancerelor dupa 20 sau 30 de ani de expunere, in ceea ce priveste telefoanele mobile, utilizarea lor intensa a inceput abia cu 15 ani in urma. Legatura dintre cancer si telefonul mobil ii vizeaza in special pe cei care folosesc telefonul mobil mai mult de o jumatate de ora, in medie, pe zi.
Tehnologia Wi-Fi, mai putin incriminata
Undele radar, micro-undele si emitatoarele de unde radio, televiziune sau telecomunicatii fara fir nu au fost introduse de CIRC in nicio categorie de produse cu risc cancerigen, din lipsa probelor.
In ceea ce priveste Internetul wireless bazat pe tehnologia Wi-Fi, specialistii spun ca frecventa de emitere este de 60 pana la 100 mW, adica de 10 o