Deprecierea leului, diminuarea locurilor de munca sau amanarea pe termen nedefinit a acceptarii Romaniei in spatiul Schengen.
Iata cateva din efectele negative care ar putea aparea in urma incalcarii regulamentelor parlamentare de catre USL si a tentativelor guvernului de a obstructiona justitia. Inlocuirea presedintelor Senatului si Camerei Deputatilor, plus cea a Avocatului Poporului, dar si eventualele modificari de la Curtea Constitutionala si culminand cu potentiala incercare de suspendare a presedintelui tarii sunt vazute de catre unii oameni de afaceri drept semnale extrem de negative pentru viitorul tarii.
De altfel, mai multi diplomati straini, printre care si Viviane Reding, comisar european pentru justitie, drepturi fundamentale si cetatenie, si-au exprimat ingrijorarea pentru atacul asupra independentei Curtii Constitutionale. In acest context, Econtext creioneaza zece efecte negative care s-ar putea intampla in tara noastra in urma acestor tulburente politice. Iata care sunt aceste zece posibile zece efecte negative:
1. Deprecierea monedei nationale
In ultima luna, leul a intrat deja pe o panta de depreciere, ajungand pana la 4,45 – 4,46 lei/euro, pe fondul tulburetelor externe, dar si a instabilitatii externe.
Mai mult, recent, din cauza insolventei Hidroelectrica, agentia de rating Moody’s a inrautatit zilele trecute perspectiva de rating a Romaniei, de la stabila la negativa. Toate aceste lucruri ii sperie pe investitori, care se tem de instabilitate, asa ca ne putem astepta ca multi sa-si ia banii si sa-i mute in alte tari.
In plus, o astfel de decizie ar putea fi amplificata si de situatia din Grecia, care arunca o umbra neagra asupra statelor emergente din UE. Astfel, ne putem astepta la o depreciere tot mai accentuata a monedei euro. De altfel, azi dimineata pe piata interbanca (la ora 10.15), leul se deprecia, b