Cele patru leoaice din Timișoara trasferate la Lionsrock din Africa de Sud, au împărtășit aceeași soartă tristă a sutelor de animale sălbatice ținute în captivitate privată sau în grădinile zoo din România
Dacă Andi, cea mai tânără, a scăpat ca prin urechile acului de o viață scurtă și terifiantă, de mascotă pentru pozele turiștilor pe litoral, celelalte trei feline au trăit timp de nouă ani într-un spațiu infim, de 20 de ori mai mic decât cel prevăzut de lege.
Andi, leoaica în vârstă de un an aflată în captivitate privată, a fost cumpărată ilegal de la o grădină zoologică din România pe când era pui, de către două tinere care vroiau să o folosească pe post de mascotă pentru poze pe litoral.
Galerie Foto: Transferul leoaicei de la Sânmartinu Sârbesc
“Puii de leu sau tigru plimbați de fotografi pe plajă sunt sedați, pentru a fi docili, iar proprietarii îi subnutresc pentru a le încetini creșterea. Atunci cânnd animalele cresc mari și nu mai pot fi controlate, proprietarii le ucid”, spune Kuki Bărbuceanu, director de proiecte Vier Pfoten România.
Din fericire, cele două femei au renunțat la afacere după ce au aflat că deținerea unui animal sălbatic în proprietate privată, precum și folosirea animalelor pe post de "fotomodel" sunt infracțiuni care se pedepsesc cu amendă penală sau închisoare.
Andi a ajuns în cele din urmă în grija unui iubitor de animale, care s-a oferit să țină leul în curtea casei sale, din Sânmartinu Sârbesc.
Adrian Chirițoiu i-a făcut adăpost într-o fostă magazie de scule. Andi este extrem de jucăușă și de activă. În ultimele luni, bărbatul a urmat sfaturile celor de la Vier Pfoten, privind medicamentația și nutriția.
“Eu am fost solicitat de o asociație de animale și m-am oferit ca foster pentru leoaică. Opt luni și jumătate a stat la mine. Când am luat