Dintre cei aproape 300.000 de absolvenţi de liceu aşteptaţi să susţină bacalaureatul, doar puţin peste jumătate s-au prezentat la examen. Cum se explică lipsa de interes pentru acest examen?
De la anul, absolvenţii de liceu ar putea susţine examenul de bacalaureat diferenţiat, a anunţat ministrul Educaţiei, Ecaterina Andronescu la preluarea mandatului. Asta înseamnă că subiectele vor fi croite în funcţie de profil şi filieră, ceea ce le-ar putea creşte elevilor şansele de promovare. Aşa cum arată situaţia acum, examenul de bacalaureat a ajuns un dezastru. Din cei 300.000 de copii aşteptaţi să susţină bacalaureatul, numai 180.000 s-au înscris la examen.
„Mai bine de jumătate reprezintă promoţia 2012, iar restul provin din rândurile celor care nu au promovat examenul în anii anteriori", ne-au transmis reprezentanţii biroului de presă al Ministerului Educaţiei. Reamintim că anul trecut, doar 50% din cei care au susţinut examenul l-au şi promovat. Actualul ministru al Educaţiei, Ecaterina Andronescu, susţine că, deocamdată nu se poate vorbi despre absenteism în masă la bacalaureat şi aşteaptă ca inspectoratele să centralizeze datele. „Aştept statisticile şi abia apoi mă pronunţ", ne-a transmis ministrul, care anul trecut propusese să fie înscrişi la facultate inclusiv cei care nu au obţinut bacalaureatul, urmând ca elevii să dea acest examen pe parcurs.
„Ştiau că fără copiat nu au şanse"
De ce s-a ajuns în situaţia în care elevii nu mai susţin unul dintre cele mai importante examene din viaţa lor, cel care le asigură până la urmă viitorul, este simplu de înţeles, spune Eugen Palade, consultant educaţional pentru Cedu. „În lipsa posibilităţii de a copia, fiind supravegheaţi de camere, au preferat să nu vină. Ştiau că fără copiat nu au nici o şansă şi nu s-au mai obosit să participe", afirmă Palade. După ce generaţii întregi s-au obişnuit