Înfiinţarea a trei filiale pe partea dreaptă şi una pe partea stângă a Nistrului a întreprinderii Moldovagaz este soluţia propusă de vicepremierul Valeriu Lazăr, pentru a elimina posibilitatea acumulării de noi datorii pentru gaze faţă de Gazprom.
"În contextul reorganizării sistemului de aprovizionare cu gaze din Republica Moldova, vom propune o altă schemă de livrare a gazelor naturale pe teritoriul ţării. Acest lucru presupune inclusiv posibilitatea creării a patru filiale ale SA Moldovagaz - trei pe partea dreaptă a Nistrului şi una - pe partea stângă", a anunţat vicepremierul Valeriu Lazăr.
Potrivit lui Lazăr, fiecare dintre aceste filiale va avea posibilitatea să încheie contacte directe cu gigantul rus al gazelor, fapt ce va exclude acumularea datoriilor consumatorilor din partea stângă a Nistrului la balanţa Moldovagaz.
"Este cel puţin o soluţie pe care credem că partenerii ruşi o vor accepta, după care vom putea nemijlocit purcede la negocierile noului contract de livrare a gazului pentru Republica Moldova", a precizat vicepremierul.
În opinia lui Lazăr, în condiţiile actuale, Chişinăul poate doar să întreprindă acţiuni pentru a nu permite creşterea datoriei Transnistriei.
Potrivit contractului de livrare a gazelor ruseşti, în vigoare deja de mai bine de 5 ani, Moldovagaz achiziţionează tot volumul de gaze naturale necesar pentru tot teritoriul ţării, inclusiv pentru partea stângă a Nistrului. În acelaşi timp întreprinderea Tiraspol-Transgaz nu achită de cinci ani livrările de gaze. În consecinţă datoria regiunii separatiste pentru gaze a crescut până la 3,5 miliarde de dolari.
"Aceasta este o bombă pentru securitatea energetică a Republicii Moldova. Este în continuare un subiect de negociere şi de discuţii cu partea rusă", a conchis Lazăr.
De ce Gazprom refuză semnarea unui nou contract de livrare a gazelor în Moldova