La şase ani de la trimiterea în instanţă a dosarului, Tribunalul Bucureşt este foarte aproape de a finaliza pe fond procesul în care principalul inculpat este Dinu Patriciu şi de a pronunţa primul verdict în acest dosar.
La termenul de miercuri, 4 iulie, preşedintele completului de judecată a respins aproape toate probele în apărare cerute de avocaţii lui Patriciu şi a celorlalţi inculpaţi, arătând că se încearcă tergiversarea procesului.
Judecătorul Marino Constantin a admis doar depunerea de către cei judecaţi a unor înscrisuri şi a stabilit termen pentru marţi, 10 iulie, dată la care avocaţii vor fi solicitaţi să depună concluzii pe fondul cauzei, dacă nu intervin cauze neprevăzute.
Iniţial, avocaţii solicitaseră efectuarea unor expertize contabile pentru a stabili exact, din punct de vedere economic,situaţia creanţei Libia despre care procurorii DIICOT spun că a fost încasată ilegal de Dinu Patriciu, prin Rompetrol, deşi banii ar fi trebuit să ajungă la bugetul de stat.
În replică judecătorul le-a arătat avocaţilor că clienţii lor au la dosar "opinia legală a fostului ministru al justiţiei".
"Nu are sens expertiza. Aveţi la dosar opinia legală a fostului ministru al justiţiei (Cătălin Predoiu n.r.). Aş fi vrut oricum să-l aud dacă în calitate de ministru îşi mai menţinea opinia dată atunci", a spus în sala de judecată judecătorul Marino Constantin.
Fostul ministru al Justiţiei, Cătălin Predoiu, care la acel moment era avocat, a formulat opinia legală folosită ulterior drept justificare de Rompetrol şi Dinu Patriciu pentru a putea încasa banii din creanţa Libia.
Tribunalul Bucureşti a mai respins miercuri, 4 iulie, şi audierea altor martori propuşi de apărare arătând că situaţia de fapt a fost lămurită de martorii audiaţi până în prezent şi audierea altor martori ar tergiversa procesul. De altfel, acelaşi punct de vedere l