Parlamentul se reuneşte în sesiune extraordinară, mâine dimineaţă, la ora 10.00, pentru a discuta despre suspendarea preşedintelui, după ce USL a depus astăzi o cerere în acest sens. Votul va fi dat vineri. Potrivit Constituţiei, propunerea de suspendare din funcţie poate fi iniţiată de cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor şi se aduce, neîntârziat, la cunoştinţă preşedintelui. Şeful statului poate fi suspendat, cu votul majorităţii parlamentarilor, în cazul săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei şi cu consultarea Curţii Constituţionale care dă un aviz consultativ. Dacă acest lucru se întâmplă, în cel mult 30 de zile se organizează un referendum pentru demiterea preşedintelui. dacă preşedintele este demis, în maximum trei luni se organizează alegeri pentru alegerea unui nou preşedinte.
URMĂREŞTE MAI JOS DESFĂŞURAREA LIVE A EVENIMENTELOR
Gândula prezentat, în exclusivitate informaţiile privind planul de suspendare a preşedintelui. Guvernul a modificat astăzi prin ordonanţă legea Curţii Constituţionale în sensul în care hotărârile Parlamentului nu mai susnt supuse controlului CCR. Aceasta prevedere ar fi trasformat practic avizul magistraţilor în cazul suspendării într-unul obligatoriu. Pe lista de modificări este şi legea referendumului în sensul ca preşedintele să fie demis cu votul a jumătate plus unu dintre românii care merg la urne.
Gândul a transmis LIVE desfăşurarea evenimentelor
UPDATE 19:56 Preşedintele Traian Băsescu a primit, miercuri, la ora 19.05, de la Parlament, solicitarea privind suspendarea sa din funcţie, anunţă Preşedinţia, care nu precizează dacă şeful statului va participa la şedinţa Camerelor reunite pe tema suspendării sale.
UPDATE 18:27 Reacţia ambasadorului Statelor Unite.
UPDATE 18:23 Birourile permanente au decis ca joi, la ora 10.00, să aibă loc şe