Sunt purtatori de boli virale
Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca tantarul poate fi purtator de boli virale. Pe meleagurile mioritice, in cele mai multe cazuri, intepatura acestor insecte nu provoaca mai mult decat o mancarime si o iritare a pielii, insa nu disconfortul este motivul de ingrijorare. Din fericire, doar 100 din cele peste 2.700 de specii de tantari cu posibilitate de transmitere a unor boli periculoase pot fi intalnite la noi in tara. Dintre boli doar encefalita si, mai nou, febra West-Nile pot fi transmise prin intermediul tantarilor autohtoni, potrivit medlive.ro. Aceste afectiuni debuteaza brusc, cu febra, alterarea starii generale, cefalee si varsaturi. La primele simptome de acest gen trebuie contactat urgent medicul, intrucat aceste boli pot afecta chiar materia cenusie.
Ce-i atrage
O igiena corespunzatoare te poate scapa chiar si de intepatura tantarilor. Explicatia: sudoarea si mirosul picioarelor sunt un magnet pentru aceste insecte. In momentul in care talpile incep sa emane acel miros neplacut, corpul produce amoniac, substanta dupa care se ghideaza tantarii. Astfel se justifica muscaturile din jurul gleznelor. Surprizator, nu este o solutie prea buna sa faci abuz de parfum sau odorizante. Daca mirosul de transpiratie ii atrage, se pare ca diversele arome artificiale fac din tine o prada irezistibila. Chiar si pe intuneric suntem o tinta sigura pentru insecte. Noaptea, tantarii ne gasesc dupa dioxidul de carbon produs inevitabil in timp ce respiram.
Remedii naturale
Pentru a tine tantarii la distanta de pielea corpului, evita produsele chimice si sprayurile anti-tantari, deoarece acestea isi fac efectul doar pentru o perioada mica. O solutie mult mai buna sunt uleiurile esentiale. Le gasesti la farmacie sau in magazinele bio. Printre acestea se numara ulei de citronella, scortisoara, lamaie, eucal