Criza politica romaneasca a ajuns sa preocupe importanti profesori de drept si economie din America. Eforturile Guvernului Victor Ponta de a elimina competitia politica sunt considerate a conduce la destramarea statului de drept.
Laureatul Nobel pentru Economie, Paul Krugman, gazduieste pe blogul sau din publicatia New York Times un articol al colegei sale de la Universitatea Princeton, Kim Lane Scheppele, director al programului de Drept si Afaceri Publice, intitulat "Romania destrama statul de drept".
Este randul Romaniei sa ii ingrijoreze pe aceia dintre noi care pun pret pe constitutionalism, democratie si statul de drept, incepe profesoara de la Princeton. O criza politica a cuprins Romania, in conditiile in care premierul de stanga Victor Ponta isi croieste drumul trecand prin foc si sabie institutiile constitutionale, intr-un efort de a elimina competitia politica.
Vineri se voteaza suspendarea lui Basescu - Ultimele ore la Cotroceni?
In ultimele zile, Ponta si USL au dat afara presedintii ambelor Camere ale Parlamentului, au concediat Avocatul Poporului, au amenintat judecatorii Curtii Constitutionale si au interzis CCR sa analizeze hotararile Parlamentului - toate cu scopul de a-i face lui Ponta mai usoara calea spre a-l demite pe presedintele Traian Basescu.
In doar doua luni la putere, Guvernul lui Ponta a provocat multe distrugeri politice. Uitandu-se inspre viitoarele alegeri, Guvernul lui Ponta a dat o lege electorala (ulterior respinsa de Curtea Constitutionala) care i-ar facilita ramanerea la putere. Guvernul a neutralizat deja efectele legale ale deciziilor principalilor sai opozanti - Curtea Constitutionala si presedintele - preluand controlul publicarii Monitorului Oficial, care decide cand intra in vigoare legile si deciziile.
Revolutia din Parlament, comparata cu actiunile nazi