Ordonanţa de urgenţă prin care Guvernul a modificat Legea referendumului, stabilind că preşedintele poate fi demis cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, a fost publicată în Monitorul Oficial joi seara, la circa două ore după avizul Executivului.
Ordonanţa prin care Guvernul modifică Legea referendumului prevede că preşedintele României este demis la referendum cu majoritatea voturilor valabil exprimate ale cetăţenilor participanţi, arătându-se că modificarea a fost deja acceptată de judecătorii Curţii Constituţionale.
Informaţia a fost confirmată de către ministrul delegat pentru Relaţia cu Parlamentul, Mircea Duşa, care a arîtat că Guvernul a eliminat astfel o discriminare care aducea "atingeri grave" drepturilor cetăţeneşti cu referire la articolul 16 din Constituţie, în sensul că se creează discriminări pozitive pentru anumite persoane în cadrul unui referendum naţional.
Duşa a aminitit că prevederile Legii prin care preşedintele era demis cu jumătate plus unu din numărul persoanelor înscrise pe listele electorale, validate prin Decizia 420/ 2007 a CCR, au fost modificate de fosta majoritate din Parlament.
"Probabil colegii de la PDL au dorit ca un referendum organizat în România să nu poată fi validat niciodată şi au dus la extrem norma aceasta de aprobare a unui referendum", a afirmat Duşa.
Acesta a precizat că a fost eliminată şi discriminarea prin care cetăţenii români, aflaţi în străinătate, nu puteau vota la referendum, fiind valabile doar voturile exprimate pe teritoriul naţional.
Ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul a motivat modificarea Legii prin ordonanţă de urgenţă prin faptul că "probabil de poimâine trebuie să începem calendarul pentru demararea unui referendum".
Întrebat de ce Guvernul nu a eliminat discriminarea privind rata de participare la referendum şi în cazu