Banca Centrală Europeană și Banca Angliei ar putea împinge politica monetară globală și mai adânc pe teritoriul dobânzilor-cheie la nivel zero și al politicilor monetare neortodoxe în încercarea de a stimula economiile stagnante.
Economiștii intervievați de Bloomberg dau ca sigură reducerea dobânzii-cheie a BCE sub 1% pentru prima oară în istorie , reducând-o cu cel puțin 25 de puncte de bază la 0,75%. Banca Angliei, de asemenea, va crește ținta de achiziții de obligațiuni cu 50 de miliarde de lire sterline la 375 de miliarde de lire sterline, se arată în alt studiu al Bloomberg.
Economia globală stagnează
Aceste măsuri vor scade rata medie JPMorgan Chase & Co. a dobânzilor pentru economiile dezvoltate la nivelul minim din timpul crizei de 0,5% și va crește și mai mult bilanțurile băncilor centrale principale, bilanț care s-a majorat deja cu 40% în ultimii cinci ani de haos financiar global. Nu se știe cu certitudine dacă aceste politici monetare vor avea efectul scontat sau dacă decidenții politici vor fi forțați să intervină din nou.
„O mare parte din economiile lumii stagnează, așa că băncile centrale au fost nevoite să relaxeze și mai mult politicile monetare”, a declarat Joseph Lupton, economist pe piața globală la JPMorgan.
Află de ce economiile dezvoltate riscă să se afunde într-o stagnare de tip japonez
Relaxare monetară la nivel global
Banca Angliei, care a fost atrasă în scandalul asupra manipulării ratelor Libor de către Barclays Plc. va anunța decizia sa la 14:00, ora României. Banca Centrală Europeană va urma la 14:45 ora României iar Mario Draghi, președintele BCE, va susține o conferință de presă cu 45 de minute mai târziu.
Vezi de ce Mervyn King, guvernatorul Băncii Angliei, consideră că criza economică nu a ajuns nici măcar la jumătate
Relaxarea politicilor monetare în