Codul fiscal care intră în vigoare de la 1 iulie are modificări importante față de legile de până acum, unele în avantajul companiilor și contribuabililor, unele în dezavantajul lor. Sigur este doar că se va crea un nou haos
Unul dintre lucrurile pe care oamenii de afaceri îl cer oricărui guvern este stabilitatea fiscală. În România cu atât mai mult; anual, companiile de consultanță fiscală, care lucrează direct și colaborează tot timpul cu reprezentanții ANAF, cer în mod expres reducerea birocrației, clarificarea unor aspecte interpretabile ale legilor și, bineînțeles, stabilitate. Adică renunțarea la a mai modifica în fiecare an Codul fiscal.
Din păcate, oamenii de afaceri și companiile de consultanță nu au succes în acest demers. Și anul acesta au loc modificări ale Codului fiscal, schimbări care intră în vigoare de la 1 iulie. Nu toate modificările au influențe negative asupra activității companiilor, dar chiar și așa creează haos, legile nefiind clare întotdeauna.
Majoritatea specialiștilor din domeniul fiscal apreciază că noile modificări sunt mai mult cosmetice, însă vor genera oricum discuții, cum este cea referitoare la deductibilitatea limitată a TVA pentru autovehiculele achiziționate în leasing. De asemenea, reduce și deductibilitatea cheltuielilor cu autoturismele companiei care nu sunt utilizate exclusiv în scopuri de afaceri. Dar chiar și în această lege există o prevedere care spune că utilizarea „exclusivă” poate fi demonstrată prin foaia de parcurs. Ceea ce înseamnă că deducerile ar putea fi, totuși, folosite în contabilitate.
TVA cu foaie de parcurs
„Cea mai importantă modificare adusă de ordonanța de urgență de zilele trecute se referă la deductibilitatea cheltuielilor“, explică Gabriel Biriș, partener fondator al casei de avocatură Biriș Goran. „Ceea ce inițial părea o măsură în defavoarea firmelor, se anunț