Favorizat de falsele valori ale societatii moderne, comportamentul asa-zis "pervers" devine tot mai raspandit, atrag atentia psihologii.
Termenul de perversitate provine de la cuvantul latin "perverto", care inseamna a ruina, a distruge, a face rau. Desi in acceptiunea generala exista tendinta de a restrange acest termen la cei cu deviatii sexuale, conduita perversa se refera la toti cei care au inclinatia patologica de a face rau semenilor, potrivit Psychologies.
Cum favorizeaza societatea moderna conduita perversa
Este un fapt recunoscut ca viata sociala modeleaza trasaturile de caracter individuale. Daca secolele trecute, puritane si moraliste, nasteau sentimente de rusine si vinovatie, iata ca societatea actuala, prin permisivitate si individualism, favorizeaza perversitatea.
Astazi, competitia exagerata intre indivizi predispune la lipsa de scrupule, urmarindu-se avantajele materiale si inaintarea pe scara sociala. Pe de alta parte, este o penurie evidenta de valori si personaje autentice: un sef de stat moral si cu autoritate, politicieni credibili, oameni de cultura sau religiosi cu spirit profund. Traim intr-o societate in care intimitatea este expusa fara niciun fel de jena, in care copii de 10 ani pot cere schimbare de sex, in care sexagenarii pot asipra la maternitate. Traim intr-o societate haotica.
"Este inutil sa infrunti legea, este suficient sa actionezi ca si cand nu ar exista". Iata o mentalitate care porneste de la insasi liderii acestei epoci si care perverteste intreaga societate.
O intelegere mai buna a perversitatii
Nu trebuie sa devenim obsedati si sa ne gandim ca suntem inconjurati numai de oameni care ne vor raul. Insa fiecare dintre noi ar trebui sa devena mai atent si sa constate ca la serviciu, in societate si chiar in familie, atmosfera devine uneori apasat