Preşedintetele Traian Băsescu e pe cale de a fi suspendat, vineri 6 iulie, de majoritatea parlamentară aconstituită în jurul USL. Traian Băsescu este în faţa celei de a doua suspendări după ce în 2007, PSD a iniţiat o procedură similară. Pe 19 aprilie 2007, Parlamentul României a votat cererea de suspendare cu 322 voturi pentru, 108 împotrivă şi 10 abţineri. În 2007 în Parlamentul României s-a constituit o comisie de anchetă care a deliberat în cazul suspendării preşedintlui. Acestă comisie a fost condusă de fondatorul PC Dan Voiculescu.
Istoricul suspendării care ar putea încheia mandatul preşedintelui Băsescu înainte de termen
Suspendarea preşedintelui Băsescu a fost una din temele recurente ale USL în 2012, mai ales după protestele de la începutul anului.
În 12 decembrie 2011, Crin Antonescu declara că documentul privind suspendarea din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu este gata, el precizând că acţiunea va porni atunci când USL va considera că este "oportună".
10 ianuarie. Victor Ponta anunţa ca se vor strânge semnături pentru suspendarea lui Traian Băsescu, dar că aceasta nu va fi posibilă până în 2013.
25 ianuarie. Dan Voiculescu, fondatorul Partidului Conservator, declara următoarele pe blogul personal: "Traian Băsescu trebuie suspendat, demis şi, probabil, internat pentru a-şi redobândi echilibrul personal."
6 februarie. Cabinetul condus de Emil Boc şi-a dat demisia, iar în locul său a fost instalat premier fostul şef al SIE, Mihai Răzvan Ungureanu. Interimatul a fost asigurat de fostul ministru al Justiţiei Cătălin Predoiu.
14 aprilie. Adrian Năstase a declarat că pasul logic pentru USL ar fi suspendarea preşedintelui Băsescu.
27 aprilie. Cabinetul condus de Mihai Răzvan Ungureanu este demis în urma unei moţiuni de cenzură depusă de opoziţie. În aceeaşi zi preşedintele Traian Băsescu l-a desem