Cazarea şi transportul trebuie achitate cu carduri care oferă bonusuri sau un sistem de plată în rate. În străinătate, plasticul trebuie folosit, însă, cu atenţie. Sursa: SHUTTERSTOCK
Bani lichizi sau de pe card - ce e mai bine să folosiţi în vacanţă? Cardul de credit oferă mai multe facilităţi dar ascunde şi mai multe riscuri, în timp ce cardul de salariu este mai sigur.
Iată zece sfaturi de care e bine să ţineţi cont când faceţi cheltuielile de vacanţă.
1. PLĂTIŢI ONLINE CAZAREA ŞI TRANSPORTUL
Fiind o achiziţie care implică o sumă mare de bani, excursia vă poate aduce un bonus important. De exemplu, bănci precum Citibank, RBS, Credit Europe Bank sau Garanti Bank au carduri care dau înapoi o parte sau oferă un bonus pentru suma utilizată. Majoritatea sunt carduri de credit.
2. FOLOSIŢI PERIOADA DE GRAŢIE
Acest interval, care urcă, la unele bănci, până la 50 – 60 de zile, se calculează în funcţie de data la care se emite raportul de activitate al băncii pentru cardul de credit.
În perioada de graţie puteţi returna banii fără să plătiţi dobândă. Pentru a beneficia de un interval de timp mare, cumpăraţi în prima zi, adică cea de emitere a raportului, sau în următoarea.
3. PLĂTIŢI ÎN RATE
Dacă puteţi, folosiţi un card de credit cu plata în rate, fără dobândă sau comision pentru achitarea excursiei. Unele oferă chiar şi bonusuri.
4. ATENŢIE LA CURSUL DE CONVERSIE
Băncile îşi sfătuiesc clienţii să achite cu cardul în străinătate, la comercianţi, fără comision. Însă verificaţi cursul la care banca face conversia leilor în euro, dacă plecaţi în zona euro.
Cotaţia folosită este, de regulă, cursul de vânzare din acea zi. Dacă este dezavantajoasă, poate ar fi mai ieftin să scoateţi banii de pe card în ţară, transformând leii în euro la o casă de schimb cu un curs avantajos.
5. SCOATEŢI BANI DE PE CARDUL DE DEBIT