Pe 12 februarie 2007, un grup de 182 de senatori şi deputaţi PSD depunea în plenul Parlamentului propunerea de suspendare din funcţie a preşedintelui Traian Băsescu, măsură care avea să devină realitate pe 19 aprilie 2007, deşi Curtea Constituţională o avizase negativ. În iulie 2012, procedura de suspendare a fost reluată de parlamentarii USL.
În 2007, PSD îi reproşa lui Traian Băsescu declaraţii şi gesturi "anticonstituţionale", structurate în 6 capitole şi întinse pe 25 de pagini. În 2012, USL şi-a structurat acuzaţiile la adresa preşedintelui sub 7 capitole, întinse pe doar 16 pagini. Majoritatea covârşitoare a acestor acuzaţii, în 2007 ca şi în 2012, se referă mai mult la declaraţii ale lui Traian Băsescu şi mai puţin la acţiuni instituţionale sau fapte.
Dacă în 2007 erau citate şi articole din Constituţie, care se presupune că ar fi fost încălcate la fiecare acuzaţie adusă, în 2012 aceste referinţe constituţionale lipsesc şi sunt menţionate doar la modul general, fiind înşiruite declaraţii publice ale preşedintelui.
1. Şi în 2007, şi în 2012, lui Traian Băsescu i se reproşează modul în care a gestionat relaţia cu Guvernul, fiind acuzat că şi-a depăşit limitele impuse de lege şi de principiul separaţiei puterilor în stat.
În 2007, al doilea capitol al propunerii de suspendare era intitulat "Încălcarea textelor constituţionale referitoare la rolul Preşedintelui în raporturile sale cu Guvernul şi celelalte organe ale administraţiei publice". În 2012, primul capitol al propunerii de suspendare se referă la acest aspect şi se numeşte "Preşedintele a uzurpat rolul Prim-ministrului şi s-a substituit în atribuţiile constituţionale ale Guvernului".
În 2007, PSD îi reproşa lui Traian Băsescu faptul că, "în mod repetat, a încercat şi de multe ori a reuşit să se aşeze deasupra Guvernului, să se substituie acestuia, subordonându-şi direct