În 2012, s-au împlinit şase ani de când europarlamentarul britanic din grupul socialiştilor şi democraţilor, Michael Cashman, participă la Marşul Diversităţii. Din partea politicienilor români, singura persoană care şi-a manifestat solidaritatea cu comunitatea LGBT (lesbiene-gay-bisexuali-transgender) a fost consilierul guvernamental Remus Cernea.
În vârstă de 62 de ani, Cashman îşi păstrează carisma de actor, deşi el a renunţat de ceva vreme la actorie: mai întâi, în favoarea lobby-ului pentru drepturile minorităţilor sexuale, apoi, ca politician laburist (din 1975-membru şi acum, preşedinte al Consiliului Naţional Executiv) şi europarlamentar- din 1999. În 2006, politicianul şi-a legalizat relaţia de 29 de ani pe care o are cu Paul Cottingham, printr-un parteneriat civil.
Într-un interviu acordat României libere, Cashman a povestit despre evoluţia drepturilor omului în România, din perspectiva lui, despre sfaturile pe care le dă tuturor membrilor comunităţii LGBT, precum şi despre cea mai nouă campanie în care este implicat în Marea Britanie, în care se alătură activiştilor care cer legalizarea căsătoriilor între persoanele de acelaşi sex.
Primul marş gay, cu blindate, poliţişti şi elicoptere
Europarlamentarul britanic consideră că, în ultimii ani, în România s-au înregistrat "mari progrese" în drepturile minorităţilor sexuale. "La primul marş la care am participat, erau 200 de oameni, care erau protejaţi de aproximativ 1000 de poliţişti, maşini blindate şi elicoptere, din cauza extremiştilor care încercau să atace parada şi, de-a lungul anilor, aceste atacuri s-au diminuat şi văd mai mulţi oameni vorbind în numele comunităţii LGBT, aşa că este un progres", explică Cashman, susţinând că un popor care a trecut prin comunism ar trebui, cu atât mai mult, să fie mai toleranţi şi să îi sprijine pe minoritari în dobândirea de drepturi.
Citeş