Dezastrul nuclear de la Fukushima a fost o eroare umană, arată un raport publicat de o comisie din Parlamentul nipon. În raportul preliminar al comisiei, publicat în decembrie anul trecut se nota că Tepco şi oficialii niponi nu au luat în calcul măsuri de prevenţie în cazul unui astfel de incident.
Expertiza precizează că dezastrul ar fi putut şi ar fi trebuit să fie prevăzut şi prevenit atât de autorităţi, cât şi de operatorul Tepco, iar efectele sale ar fi putut fi diminuate în cazul unei reacţii mai prompte a ambelor părţi. Raportul final al comisiei parlamentare subliniază că dezastrul de la Fukushima nu poate fi privit ca unul declanşat de cauze naturale.
Al şaselea reactor de la Fukushima a fost grav avariat în urma cutremurului urmat de tsunami, din martie anul trecut. Sistemele de răcire ale reactorului au fost afectate, situaţie care a dus la scurgeri radioactive. Zeci de mii de japonezi au fost evacuaţi din zonă, în timp ce muncitorii au lucrat non-stop, pentru a repune reactorul sub control.
În raportul preliminar al comisiei, publicat în decembrie anul trecut se nota că Tepco şi oficialii niponi nu au luat în calcul măsuri de prevenţie în cazul unui astfel de incident. Guvernul condus atunci de premierul Naoto Kan a fost de altfel criticat pentru lipsa de reacţie şi încetineala cu care a răspuns la situaţia de criză. Acelaşi Guvern a fost acuzat că a întârziat diseminarea informaţiei către public.
Unii membri ai comisiei care se ocupă de raport afirmă chiar că premierul Kan şi oficiali din Guvernul pe care îl conducea i-au împiedicat pe salvatori să gestioneze situaţia, dând numeroase telefoane. De altfel şi vizita pe care a făcut-o fostul premier nipon la centrala nucleară, la scurt timp după accident, a fost considerată un impediment în desfăşurarea acţiunilor de salvare.
Între timp, primul reactor închis în martie an