Rata de absorbtie a fondurilor europene este ingrijoratoare, arata un raport realizat de KPMG. ”Fondurile Europene in Europa Centrala si de Est – Raport privind progresul inregistrat in 2011” a fost realizat de Divizia de Consultanta in Fonduri europene si Sector Public, pe baza informatiilor primite din partea autoritatilor de catre birourile KPMG din Europa Centrala si de Est (ECE). (Vezi documentul atasat)
Scopul acestui raport este de a prezenta evolutia obiectivelor cuprinse in Cadrele Strategice Nationale de Referinta in a doua parte a perioadei de programare 2007-13. Aceasta este perioada in care toate Statele Membre sunt in proces de elaborare a planurilor pentru urmatoarea perioada de programare, respectiv 2014-2020.
Succesele inregistrate si experienta castigata din actuala perioada de programare constituie o buna baza si sursa de informatii pentru fiecare tara. Concluziile trase din experientele prezentate ar trebui aplicate in procesul de elaborare a strategiilor, pentru a putea astfel demonstra Uniunii Europene ca un anumit Stat Membru va utiliza fondurile intr-o maniera mai productiva in perioada viitoare, mentioneaza comunicatul KPMG.
Inca de la aderarea regiunii ECE la Uniunea Europeana in 2004 si, respectiv, 2007, a fost evident ca utilizarea eficienta a sprijinului acordat de Uniunea Europeana poate contribui la cresterea performantelor economice ale acestor tari.
In consecinta, este responsabilitatea Statelor Membre sa utilizeze in mod corespunzator sprijinul acordat si sa creasca coeziunea economica si sociala. Romania si tarile din Europa Centrala si de Est au suferit o reducere semnificativa a investitiilor straine de la inceputul crizei pe masura ce investitorii au parasit pietele emergente, indreptandu-se catre economiile cu dezvoltare rapida (BRIC – Brazilia, Rusia, India si China), in cautarea un