Câştigul salarial mediu nominal brut a fost în mai de 2.109 lei, cu 1,4% mai mic decât în luna aprilie, iar cel net s-a cifrat la 1.530 lei, în scădere faţă de luna anterioară cu 23 lei, însemnând o scădere de 1,5%, a anunțat, astăzi, Institutul Naţional de Statistică (INS). Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Cele mai mari salarii nete s-au înregistrat în extracţia petrolului brut şi a gazelor naturale (4.325 lei), iar cele mai mici în hoteluri şi restaurante (845 lei).
În cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale câştigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale şi a primelor de sărbători (decembrie, martie/aprilie). Acestea influenţează creşterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor câştigului salarial lunar la nivelul întregului an.
În luna mai 2012, în majoritatea activităţilor din sectorul economic, nivelul câştigului salarial mediu net a fost mai mic faţă de cel din aprilie 2012 când s-au acordat prime ocazionale (prime de Paşte), sume din profitul net şi din alte fonduri (inclusiv tichete de masă şi tichete cadou) ori s-au realizat producţii şi încasări mai mari (în funcţie de contracte). De asemenea, câştigul salarial mediu net din luna mai 2012 a scăzut ca urmare a nerealizărilor de producţie, încasărilor mai mici (în funcţie de contracte), dificultăţilor financiare şi lipsei de comenzi cu care s-au confruntat unele unităţi economice.
Cele mai mari scăderi de salarii
Cele mai semnificative scăderi ale câştigului salarial mediu au fost de 11,7% în industria metalurgică, între 8% şi 10% în intermedieri financiare (cu excepţia activităţilor de asigurări şi ale fondurilor de pensii), fabricarea de maşini, utilaje şi echipamente n.c.a, activităţi auxiliare intermedierilor financiare, activităţi de asigurare