La examenul de bacalaureat 2012 fiecare culege ce-a semănat: cine a mâncat cartea îşi face bagajul pentru celebrele universităţi ale lumii, cine a tras chiulul nu speră decât la o vacanţă cu distracţii şi beţii. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNENȚU
La colegiul de Informatică "Tudor Vianu", Bacalaureatul are iz englezesc. Unu din doi candidaţi şi-a făcut deja bagajul pentru Anglia.
Printre primii ieşiţi de la proba obligatorie a profilului, care a avut loc ieri, se află Daniel, un elev relaxat şi zâmbăreţ, pentru care matematica nu mai e o enigmă.
"O să iau, în cel mai rău caz, un 9.50", spune, sigur pe el, băiatul. Arată ca un tânăr "neserios", cu părul împletit ca africanii şi blugi în stilul "mătură pământul", dar are planuri cât se poate de importante: vrea să înveţe la Universitatea din Manchester şi să ajungă programator de top.
Că Bac-ul e doar o uşoară încălzire pentru carieră o spune şi Eduard, alt candidat cu vise mari. "Da, e o modă să pleci în Anglia, acolo salariul depăşeşte 11.000 de euro. Cum să rămâi în ţară?", se întreabă elevul, mototolind foaia cu subiectul la matematică.
În cartierul Rahova, la centrul de examen de la liceul "Dimitrie Bolintineanu", au dat ieri Bac-ul absolvenţi de liceu de toate categoriile: sârguincioşi şi cu planuri de facultate, indiferenţi cu planuri de vacanţă, oameni în toată regula cu alură de bişniţari şi lanţuri pe măsură.
La 10.30 iese din şcoală primul elev, supărat că la ultimul subiect de la istorie nu s-a prea descurcat, deşi a învăţat serios pentru Bac.
Nu trece mult şi apare un băiat blond, gelat, cu părul ridicat într-o parte. Pare vedeta liceului; vorbeşte tare, toţi părinţii din faţa şcolii aud că "a avut bulan" şi că, deşi nu i-a păsat de examen, o să-l ia.
Pe măsură ce elevii ies pe poartă, în jurul puştiului se face roată. Toţi se cre