Gelozia este o emotie pe care toti o experimentam, la un anumit moment, in viata de cuplu. Cine nu este afectat atunci cand partenerul de viata pare sa-si orienteze atentia in afara relatiei si sa-si dedice timpul altei persoane? Cine nu traieste o emotie intensa atunci cand crede ca partenerul ofera altcuiva ceea ce i se cuvine numai lui: dragoste, afectiune, atentie? Atat barbatii, cat si femeile traiesc aceasta emotie atunci cand percep o amenintare din exterior in ceea ce priveste siguranta cuplului. Acest sentiment este complet normal, dar unii dintre noi par sa-l controleze mai bine decat altii.
In limitele normalitatii
Oricare ar fi originile acestui sentiment complex, nu exista nicio indoiala ca gelozia poate fi benefica, dar si distructiva.
Gelozia este normala si benefica in relatia de cuplu atunci cand se manifesta ocazional si in anumite contexte. Ea ne ajuta sa ramanem conectati la nevoile partenerului de viata, sa ne implicam activ in aceasta constructie comuna care se numeste cuplu.
Atunci, insa, cand gelozia este excesiva si devine constanta a vietii de cuplu, fara sa aiba o cauza concreta, rationala in prezent, ea poate zdruncina serios relatia si poate avea ca finalitate ruptura dintre cei doi parteneri.
Cum o putem depasi
Atunci cand gelozia devine o problema in viata ta de cuplu, este foarte important sa cauti solutii, pentru ca timpul nu rezolva astfel de lucruri si relatia ta este in mare pericol. Iata cateva sfaturi:
Vorbeste despre sentimentele tale
Cel mai bun mod de a face fata geloziei este sa discuti deschis cu partenerul de viata despre aceasta problema. Oamenii, cand experimenteaza acest sentiment, incearca sa-l ascunda sau sa-l ignore, dar aceasta strategie nu functioneaza, pentru ca, chiar daca nu dorim, comportamentul nostru ne va trada sentimentele.
Analizeaza atent motivele care