Cine se mai poate opune regimului autoritarist instalat zilele acestea de USL?
Este o întrebare pe care, sunt convins, şi-o pun mulţi care asistă perplecşi la lichidarea statului de drept, la transformarea lui într-un stat de... "Drepţi!". (sintagmă plagiată - n.a.). De ieri, Curtea Constituţională(CCR) a fost dezarmată. Întreaga operaţiune s-a derulat sub lozinca perfidă "nimeni nu se atinge de judecătorii Curţii Constituţionale". Nimeni nu se atinge "pe persoană fizică", vorba lui Marian Vanghelie.
E drept, judecătorii n-au mai fost aruncaţi în stradă pe motiv de incompatibilitate, aşa cum anunţa ministrul Justiţiei, ci împachetaţi în staniol şi puşi în vitrina CCR să zâmbească frumos oficialilor europeni. Pentru că această lozincă este menită a calma spiritele la Bruxelles, unde nervozitatea a crescut în intensitate şi a culminat cu poziţia comisarului pentru Justiţie, Viviane Reding, care s-a declarat îngrijorată de atacurile la adresa Curţii.
În timp ce USL agresează în mod repetat mecanismele democratice, premierul Victor Ponta joacă rolul "europeanului cu papion". "Nu mă bag", "nu este vorba de un conflict al guvernului cu preşedintele", repetă cu obstinaţie, într-un balet public sinistru menit a demonstra, neconvingător, că nu poate fi făcut responsabil de terfelirea statului de drept.
În toată această ambuscadă, minuţios orchestrată de USL, a trecut aproape neobservat un detaliu important. Faţă de "atacurile din ultima perioadă echivalează cu desfiinţarea Curţii Constituţionale în componenţa actuală stabilită pe baza Constituţiei" au protestat toţi judecătorii CCR. Toţi. Inclusiv cei numiţi de PSD sau guvernul Adrian Năstase. În aceste condiţii cum mai poate Victor Ponta sau Crin Antonescu, căpetenia din aceste zile a rebelilor cu cauze penale, că CCR este formată din subalterni ai preşedintelui Traian Băsescu?