Diminuarea deductibilitatii TVA cuprinse in facturile emise dupa intrarea in vigoare a OUG 24/2012, pentru autoturismele achizitionate anterior datei de 01 iulie 2012 prin intermediul unui contract de leasing sau al unui contract de cumparare in rate, incalca principiile comunitare ale securitatii juridice si al proportionalitatii recunoscute de jurisprudenta comunitara in materia deductibilitatii TVA, potrivit unui comunicat al casei de avocatura Niculeasa Law Office.
"Prin Ordonanta de Urgenta nr. 24 din 2012, s-au modificat prevederile art. 145 din Codul Fiscal, prin care se stabilesc limitarile speciale ale dreptului de deducere al TVA, prima dintre acestea referindu-se la deductibilitatea limitata la 50% a taxei aferente cumpararii, achizitiei intracomunitare, importului, inchirierii sau leasingului de vehicule rutiere motorizate si a taxei aferente cheltuielilor legate de vehiculele aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile, in cazul in care vehiculele nu sunt utilizate exclusiv in scopul activitatii economice", arata avocatul George Trantea.
Confrom aceluiasi articol, alineatul 4, aceste reguli se aplica inclusiv in situatia in care au fost emise facturi si/sau au fost platite avansuri, pentru contravaloarea partiala a bunurilor si/sau serviciilor, inainte de data de 1 iulie 2012, daca livrarea/prestarea intervine dupa aceasta data.
Desi au la baza o Deciziei a Consiliului Uniunii Europene, nr. 232/2012, aceste prevederi nu au reusit sa respecte si principiile comunitare aplicabile deductibilitatii TVA, in special cel al proportionalitatii si al respectului asteptariilor legitime.
Din dispozitiile Codului fiscal, aplicabile de la data de 1 iulie 2012, reiese ca orice persoana inregistrata in scopuri de TVA, care a achizitionat prin intermediul unui contract de leasing sau in rate, anterior datei de 01 iulie 201