O fi aerul condiţionat cea mai populară metodă de a-ţi răcori casa, dar are un dezavantaj serios: dăunează grav sănătăţii şi... bugetului! Aşa că ar fi bine să-l foloseşti cât mai puţin (sau deloc) şi să apelezi la alte soluţii pe cât de simple, pe atât de ieftine (sau chiar cu zero costuri). O fi aerul condiţionat cea mai populară metodă de a-ţi răcori casa, dar are un dezavantaj serios: dăunează grav sănătăţii şi... bugetului! Aşa că ar fi bine să-l foloseşti cât mai puţin (sau deloc) şi să apelezi la alte soluţii pe cât de simple, pe atât de ieftine (sau chiar cu zero costuri).
1 Termoizolează geamurile exterioare. Aplică pe ele parasolare sau folii de aluminiu, ca acelea în care îţi învelesc florăresele buchetul pe care l-ai cumpărat. Astfel, razele soarelui sunt respinse şi geamurile din interior nu preiau căldura celor de afară.
2 Fă-ţi ventilator... cu gheaţă! Umple cu apă câteva sticle de 2 litri, congelează-le şi pune-le într-un vas mare, lângă ventilator: pe măsură ce gheaţa se topeşte, aerul care “îi dă târcoale” se răceşte şi se răspândeşte în cameră.
3 Aeriseşte dimineaţa devreme. Deschide larg ferestrele pe la 4.00-5.00, când aerul de afară este răcoros, şi închide-le de îndată ce aerul începe să se încălzească.
4 Udă balconul cu apă rece. Fă acest lucru seara târziu, după ce s-a risipit căldura înmagazinată peste zi (în caz contrar, în balcon se va forma o masă de aburi care va da năvală în casă). Atenţie însă: şi aerul umed produs seara, când stropeşti balconul pe răcoare, face temperatura să urce, dacă stagnează; ajută-l să circule “făcând curent” între uşa de la balcon şi o altă uşă sau un geam. O idee bună ar fi să porneşti ventilatorul şi să-l aşezi “pe traseul” fluxului de aer.
5 Izolează perfect geamurile şi ferestrele. Dogoarea de afară se strecoară prin găurile (oricât de mici) din tâmplărie şi prin golurile lăsate de