Traian Băsescu le-a solicitat parlamentarilor să respecte procedurile de suspendare și le-a mulțumit că astfel i-ar da ocazia să se întoarcă la popor. Ei bine, testul ”poporului” ar putea fi unul extrem de interesant. Dacă în discuție ar fi vorba doar de persoana președintelui, rezultatul ar putea fi mai mult decât previzibil: demiterea fără niciun fel de probleme. Salariile micșorate (”bugetarii grași”), militarii pensionari, medicii și profesorii jigniți în repetate rânduri, ”țigăncile împuțite” etc. nu vor rata prilejul de a se prezenta la urne pentru a-i ”mulțumi”.
Dar nimic nu este simplu în România. Și astfel, la vot se vor prezenta și toți cei revoltați de pseudo-măsurile Guvernului Ponta (mai exact lipsa lor), de scandalul ICR, cel al plagiatului, ignorarea deciziilor CCR, revocarea Avocatului Poporului, monopolizarea Monitorului Oficial. Sunt oameni care nu vor mai vrea să aștepte iarna pentru a sancționa actuala Putere.
Așadar, va fi un meci între ”cât de mult îl detestăm pe Băsescu” vs. ”cât de mult detestăm Guvernarea USL”. Cu o mare masă de absenți, fie pentru că nu se pot decide ce detestă mai mult, fie pentru că nu vor dori să cadă în capcana unei asemenea alegeri. La o prezență la vot de, să zicem, 35-40%, demiterea sau reconfirmarea lui Traian Băsescu ca președinte va fi decisă de ”jumătate plus unu” din numărul celor care se vor prezenta la vot. Adică în jur de 20%, poate chiar mai puțin din numărul total de alegători. Iar 20% dintre alegători poate fi un procent care, pe fondul scandalurilor din ultima perioadă (fiind de așteptat ca acestea să continue sau chiar să crească în intensitate), Traian Băsescu poate fi încă în stare să-i mobilizeze. Iar discursul de astăzi din Parlament, arată că Băsescu a trecut deja la acțiune. Nu vă grăbiți să pariați că a pierdut.
Traian Băsescu le-a solicitat parlamentarilor să respecte proceduri