Şefii Curţii Supreme de Justiţie au întocmit o listă cu lefurile pe care, după părerea lor, ar trebui să le ridice lunar judecătorii. Acestea depăşesc, în multe cazuri, veniturile premierului şi chiar a preşedintelui ţării.
Salariul de funcţie al unui magistrat, angajat într-o instanţă de fond, ar trebui să ajungă la 10.500 de lei, în timp leafa preşedintelui Curţii Constituţionale, al Consiliului Superior al Magistraturii sau al Curţii Supreme de Justiţie ar fi de 20.000 de lei. Asta fără sporuri. „Bună sau rea, asta e opinia noastră. Am luat în calcul necesităţile unui cetăţean şi statutul magistratului. Punctul nostru de vedere poate fi criticat sau lăudat. Considerăm însă că în condiţiile actuale, statul ar putea asigura aceste lefuri", şi-a argumentat punctul de vedere preşedintele CSJ, Mihai Poalelungi.
Lista salariilor a fost consultată cu membrii Consiliului Superior al Magistraturii care, fără să stea mult pe gânduri, au acceptat propunerea. Asta chiar dacă venitul mediu lunar al unui profesor este de 2.200 de lei, iar al unui medic de vreo 3.200 de lei. „De ce ar trebui să aibă toţi la fel? Credeţi că poate fi egalată responsabilitatea unui oarecare medic cu cea a unui judecător? Până la urmă e corect ca toţi să aibă salarii bune, dar studiaţi situaţia în Justiţie din Rusia, Ucraina, România", ne-a îndemnat Nichifor Corochii, preşedintele interimar al CSM.
„INDICAŢIE DIRECT DE LA PREŞEDINTE"
Proiectul a ajuns, marţi, pe masa specialiştilor de la Ministerul Muncii care, după examinare, îl vor trimite la Guvern. „Cel mai probabil, legea ar putea ajunge la Parlament doar după vacanţa deputaţilor. Asta nu înainte ca să-l punem în dezbatere, dar şi să găsim banii necesari. Să nu uităm că a venit o indicaţie direct de la preşedintele ţării", a comentat ministra Valentina Buliga. „Dacă statul va face acest efort, nu cred că vor mai exista al